Posted on

Call of Duty-spelen

När det pratas om världens populäraste onlinespel är det svårt att inte nämna Call of Duty-spelena. Det finns många av dem, och framför allt Warzone var ett av 2020:s mest populära spel.

Call of Duty Modern Warfare och BlackOps

Modern Warfare och BlackOps är Call of Duty-världens två varianter. Spelen tillverkas av olika speltillverkare, men samarbetar ändå till en viss del. Det finns också en del skillnader mellan spelen. När det gäller karaktärerna har BlackOps en liten mer ”överneutral” känsla, på väg mot Battlefield-hållet, och är även mer historiskt.

I det senaste Black Ops-spelet utgår till exempel storyn från Kalla kriget. Det gör att man slussas mellan flera historiska händelser. Vad det gäller Modern Warfare-spelen brukar storyn istället utgå från framtida eller påhittade, hypotetiska, händelser.

Samtidigt är multiplayer-lägena i spelen olika. Det innebär andra banor och vapen, vilket gör både Warfar och BlackOps unika. Spelen köps separat och släpps dessutom vid olika tidpunkter.

Call of Duty Warzone

Call of Cuty Warzone på Playstation 4 var ett av de mest spelade spelen under 2020. Spelet släpptes i mars i början av coronapandemin och lyckade snabbt växa sig rejält populärt.

Vad gjorde då att Warzone lyckades bli så omtyckt av en stor skara spelare både på Playstation, Xbox och PC? Först och främst att det primära spelläget är battle royale, vilket tidigare använts av Fortnite.

Hur spelar man battle royale? Till skillnad från de vanliga multiplayer-lägena i de andra CoD-spelen är battle royale ett mer omfattande spel. Det utgår från en större värld med fler spelare. Verdansk har sedan mars 2020 varit den virtuella världen där Warzone-spelarna är i. Spelet börjar med att samtliga 150 spelare får välja ett ställe att landa på när de hoppar ner från ett flygplan i luften. Alla landar med samma pistol för att göra det rättvist, men väl nere på marken får man ”loota” för att få pengar och vapen.

Alla vapnen i Verdansk är av olika kvalitet och rank, från gråa (de sämsta) till guld (de bästa, och grönt, blått samt lila däremellan). Många spelare brukar dock satsa på att få ihop 10.000 virtuella kronor för att köpa en loadout box. Då får man välja sina egna vapen. På det sätt blir det enklare att nå spelets mål, vilket är att vara det sista laget av totalt 150 spelare att överleva.