Posted on

Sportspel på Playstation och Xbox

Några av de populäraste spelen som finns på konsoler är sportspel. Många anledningar kan målas upp för att förklara det, men det beror mycket på att till exempel Fifa är enklare att spela med en kontroll än ett tangentbord.

Fotboll och hockey – gigantiska även i e-sportvärlden

När det gäller de populäraste sporterna i världen går det också att påstå att de har tagit över e-sportvärlden. Det allra största spelet för sportspel på Playstation och Xbox är utan tvekan FIFA. Det finns förvisso andra TV-spel som ligger bra till också, men FIFA är överlägset.

PES är en konkurrent när det gäller fotbollen, men de har under de senaste 10 åren inte haft mycket att säga till om när EA:s gigantspel tagit över marknaden. Det kan förvisso bero på det faktum att fotbollen är den populäraste sporten i världen som FIFA-spelen har det så enkelt.

För å andra sidan har NHL det lite svårare. NHL-spelen har funnits sedan tidigt 90-tal och släpps också av speltillverkaren EA. Men det är inte i närheten så stort som FIFA är. Det beror troligtvis på att fler spelar FIFA, och det ger en större budget. NHL har egentligen bara en marknad i USA och Kanada samt i vissa europeiska länder. Då framför allt Sverige, Finland och några andra hockeyintresserade nationer.

Nordamerikanska sporter tar över?

Samtidigt som NHL är relativt stort i USA finns det ett spel som är betydligt större där – och det är NFL Madden. Spelet riktar istället in sig på amerikansk fotboll, och är det enda på marknaden, vilket också hjälper till. Då amerikansk fotboll dessutom är gigantisk – i princip bara på andra sidan Atlanten – bidrar det till populariteten.

Madden fungerar likt Fifa i sina spellägen. Det allra populäraste spelläget är MUT, FUT på Fifa, det vill säga Ultimate Team. Här får varje spelare bygga upp sitt egna lag. Man gör det genom att samla eller köpa på sig virtuella pengar. Med hjälp av den valutan går det sedan att bygga ett lag och ta sig upp i divisionerna.

Basketen växer också över hela världen vilket gör att NBA-serien från tillverkaren 2K är en uppstickare, inte minst i Europa. NBA2k är störst, även om EA gör NBA Live också. Basketspelet skiljer sig dock från många av de andra spelarna.

Något som är populärt inom NBA2K är att göra en egen spelare i ett läge som heter MyPlayer där man både kan spela offline och online. Det blandar ett karriärläge som många använder för att ”levla” upp sin spelare. I online-lägena kan man spela 2vs2 eller 3vs3 i MyPark och det är även möjligt att göra ett lag eller gå med i ett eget. Då kan man skapa en egen arena och spela med sina kompisar mot andras lag i onlinematcher.