Posted on

TV-spel

DatorspelDatorspel

Övriga onlinespelÖvriga onlinespel

Sportspel på Playstation och Xbox

Några av de populäraste spelen som finns på konsoler är sportspel. Många anledningar kan målas upp för att förklara det, men det beror mycket på att till exempel Fifa är enklare att spela med en kontroll än ett tangentbord.

Fotboll och hockey – gigantiska även i e-sportvärlden

När det gäller de populäraste sporterna i världen går det också att påstå att de har tagit över e-sportvärlden. Det allra största spelet för sportspel på Playstation och Xbox är utan tvekan FIFA. Det finns förvisso andra TV-spel som ligger bra till också, men FIFA är överlägset.

PES är en konkurrent när det gäller fotbollen, men de har under de senaste 10 åren inte haft mycket att säga till om när EA:s gigantspel tagit över marknaden. Det kan förvisso bero på det faktum att fotbollen är den populäraste sporten i världen som FIFA-spelen har det så enkelt.

För å andra sidan har NHL det lite svårare. NHL-spelen har funnits sedan tidigt 90-tal och släpps också av speltillverkaren EA. Men det är inte i närheten så stort som FIFA är. Det beror troligtvis på att fler spelar FIFA, och det ger en större budget. NHL har egentligen bara en marknad i USA och Kanada samt i vissa europeiska länder. Då framför allt Sverige, Finland och några andra hockeyintresserade nationer.

Nordamerikanska sporter tar över?

Samtidigt som NHL är relativt stort i USA finns det ett spel som är betydligt större där – och det är NFL Madden. Spelet riktar istället in sig på amerikansk fotboll, och är det enda på marknaden, vilket också hjälper till. Då amerikansk fotboll dessutom är gigantisk – i princip bara på andra sidan Atlanten – bidrar det till populariteten.

Madden fungerar likt Fifa i sina spellägen. Det allra populäraste spelläget är MUT, FUT på Fifa, det vill säga Ultimate Team. Här får varje spelare bygga upp sitt egna lag. Man gör det genom att samla eller köpa på sig virtuella pengar. Med hjälp av den valutan går det sedan att bygga ett lag och ta sig upp i divisionerna.

Basketen växer också över hela världen vilket gör att NBA-serien från tillverkaren 2K är en uppstickare, inte minst i Europa. NBA2k är störst, även om EA gör NBA Live också. Basketspelet skiljer sig dock från många av de andra spelarna.

Något som är populärt inom NBA2K är att göra en egen spelare i ett läge som heter MyPlayer där man både kan spela offline och online. Det blandar ett karriärläge som många använder för att ”levla” upp sin spelare. I online-lägena kan man spela 2vs2 eller 3vs3 i MyPark och det är även möjligt att göra ett lag eller gå med i ett eget. Då kan man skapa en egen arena och spela med sina kompisar mot andras lag i onlinematcher.

Call of Duty-spelen

När det pratas om världens populäraste onlinespel är det svårt att inte nämna Call of Duty-spelena. Det finns många av dem, och framför allt Warzone var ett av 2020:s mest populära spel.

Call of Duty Modern Warfare och BlackOps

Modern Warfare och BlackOps är Call of Duty-världens två varianter. Spelen tillverkas av olika speltillverkare, men samarbetar ändå till en viss del. Det finns också en del skillnader mellan spelen. När det gäller karaktärerna har BlackOps en liten mer ”överneutral” känsla, på väg mot Battlefield-hållet, och är även mer historiskt.

I det senaste Black Ops-spelet utgår till exempel storyn från Kalla kriget. Det gör att man slussas mellan flera historiska händelser. Vad det gäller Modern Warfare-spelen brukar storyn istället utgå från framtida eller påhittade, hypotetiska, händelser.

Samtidigt är multiplayer-lägena i spelen olika. Det innebär andra banor och vapen, vilket gör både Warfar och BlackOps unika. Spelen köps separat och släpps dessutom vid olika tidpunkter.

Call of Duty Warzone

Call of Cuty Warzone på Playstation 4 var ett av de mest spelade spelen under 2020. Spelet släpptes i mars i början av coronapandemin och lyckade snabbt växa sig rejält populärt.

Vad gjorde då att Warzone lyckades bli så omtyckt av en stor skara spelare både på Playstation, Xbox och PC? Först och främst att det primära spelläget är battle royale, vilket tidigare använts av Fortnite.

Hur spelar man battle royale? Till skillnad från de vanliga multiplayer-lägena i de andra CoD-spelen är battle royale ett mer omfattande spel. Det utgår från en större värld med fler spelare. Verdansk har sedan mars 2020 varit den virtuella världen där Warzone-spelarna är i. Spelet börjar med att samtliga 150 spelare får välja ett ställe att landa på när de hoppar ner från ett flygplan i luften. Alla landar med samma pistol för att göra det rättvist, men väl nere på marken får man ”loota” för att få pengar och vapen.

Alla vapnen i Verdansk är av olika kvalitet och rank, från gråa (de sämsta) till guld (de bästa, och grönt, blått samt lila däremellan). Många spelare brukar dock satsa på att få ihop 10.000 virtuella kronor för att köpa en loadout box. Då får man välja sina egna vapen. På det sätt blir det enklare att nå spelets mål, vilket är att vara det sista laget av totalt 150 spelare att överleva.

GTA och Fortnite

Två av de populäraste spelen i hela gamingvärlden är GTA och Fortnite. Båda spelen har dock olika historier och riktar delvis in sig på olika typer av spelare.

Skillnaden på GTA och Fortnite

Det finns många spel i GTA-serien, då GTAs historia är lång. Från de första tvådimensionella spelen till GTA V:s magnifika grafik. Just GTA V och föregångare IV kom dessutom att revolutionera spelen på flera sätt. Det handlade då om möjligheten till att spela online. GTA V var det första spelet i den här serien där onlinelägena var minst lika populära som offline, medan GTA V online är mer populärt än story-läget.

För den som spelar Grand Theft Auto kan det göras på flera olika sätt. Man kan till exempel enbart spela på egen hand genom att åka runt i bilar och ta del av den gigantiska virtuella värld som går att röra sig i. Samtidigt finns också möjligheten att göra uppdrag och heists. Det går att göra med vänner eller okända spelare och är både underhållande samt ger virtuella pengar att spendera.

Fortnite å andra sidan är ett relativt nytt spel. Det lanserades under sommaren 2017 av Epic Games och var unikt på flera sätt. Först och främst för att det var gratis. Det gjorde att ännu fler spelare än till andra dator- och TV-spel kunde ta vara på det. Men också att det innehöll ett battle royale-läge. Spelet går ut på att vinna genom att vara den sista överlevande, ensam eller i ett lag. Det som dock gör Fortnite speciellt är att fokus inte bara ligger på att skjuta andra. Man bör också smala in material och vara snabb på att bygga. Både för skydd samt för att ta sig till ställen snabbare.

Populäraste datorspelen

Datorspelsvärlden är stor och bjuder på ett brett utbud. Det finns dock ett antal spel som sticker ut när det gäller popularitet.

CS, Dota 2 och LoL

Att välja de tre populäraste spelen av alla tillgängliga PC-spel är inte enkelt. Mycket beror på vilken kategori man tittar på. Men CS:GO är ett av de mest populära datorspelen, och dessutom ett av de äldsta. JUST CS GO kom ut 2012 men själva spelserien har funnits sen tidigt 2000-tal. Det går att spela i flera olika lägen samt med sina vänner.

Det är något som även går att göra på Dota 2 och LoL. De här två spelen är lika i grunden då man som spelare tillhör ett lag vars mål är att förstöra motståndarlagets bas. Det går att göra genom mängder av olika taktiker och karaktärer.

Spelets längd är också mer omfattande än många andra. En match i Dota 2 kan till exempel vara i över en timma, vilket innebar att spelarna måste ha ett bra tålamod och kunna planera efter hur matchen förändras. Dessutom är både Dota och LoL stora när det gäller e-sport, då det finns väldigt stora turneringar att delta i.

E-sportvärldens populäraste PC-spel

Den som gillar e-sport kan göra det av flera olika anledningar. Till exempel för spänningen eller nöjets skull, men även för att försöka bli bäst och att kunna vinna stora pengar.

Stora prissummor inom e-sporten

För den som tror att e-sport bara är till för lata ungdomar är det dags att tänka om. Sporten är enorm med många miljarder. Till exempel bygger Kina en esportvärld samtidigt som det årligen hålls turneringar inom olika spel.

Ett av de största spelen inom esporten är League of Legends, eller LoL, som det också kallas. Den viktigaste turneringen där är League of Legends Championship och vinnarna delar på många miljoner dollar i vinstpengar. Även Dota 2 och CS har gigantiska e-sportsturneringar.

När det kommer till de traditionella sporterna finns även här esportspel och tävlingar. Fifa är ett exempel på det, där det arrangeras mästerskap i såväl Sverige som i hela världen. Samma sak gäller för andra sportspel likt NBA2K och NFL Madden. Borta i Nordamerika är till exempel Madden-serien stor och de officiella tävlingarna ger en total vinstpott på över 30 miljoner kronor per år. Något som innebär att man kan bli rejält rik på esport.

Enkla onlinespel på nätet

För den som tänker på onlinespel är det lätt att glida in på TV-spel eller datorspel. Men det finns så mycket andra typer av spel att ta del av.

Onlinespel i massor

Om man frågar en vanlig 16-årig svensk kille vad han anser vara onlinespel lär han svara något i stil med FIFA eller Warzone. Men frågar man någon lite äldre kan den personen komma att tänka på något annat.

Till exempel är det vanligt med spel via Facebook. Ett av de populäraste spelen på Facebook är Pacman. Det här är ett av de äldsta och mest klassiska spelen på alla marknader.

På Facebook kan man också spela mycket annat. Det handlar till exempel om populära Candy Crush, som spelas av miljontals Facebook-användare varje dag. Det allra första spelet från Facebook att slå igenom var dock Farmville, vilket dessutom blev ett av de populäraste spelen någonsin tack vare mängden spelare.

För den som vill spela online finns det dock flera andra sidor. Med gamingsidor som Spela.nu, Onlinespel.se och Funnygames.se kan man spela arkadspel enkelt. Det här är en typ av spel som är populära av flera anledningar. Till exempel att de inte kräver så mycket av den som spelar. Varken förkunskap, tid eller energi. Man kan i praktiken ligga utslagen på soffan med sin laptop eller mobil och spela. Dessutom är det sällan ett krav att man har någon tidigare kunskap om spelet, man behöver inte sätta sig in i något speciellt. Sen går det snabbt och man kan börja och sluta i princip när man vill.

Onlinespel på mobilen

Att spela online på sin mobil är något som i princip alla människor gör, varje dag. Dessutom av flera olika anledningar och på olika sätt.

Anledningar att spela onlinspel på mobilen

I och med smartphones enorma utveckling under 2010-talet tillkom dessutom appar. Det är något som tas förgivet under 2020-talet men så har det inte alltid varit. Dessutom används de av olika anledningar. Från att mäta hur långt man springer, räkna kalorier till att spela.

Spel-appar finns det många av och det är dessutom en väldigt stor industri. Spelen via appar kan räknas till många miljoner och riktar in sig på alla typer av personer. Det kan handla om bilspel för den som gillar sånt, sportspel eller kanske poker.

Ett av de populäraste spelen för mobilanvändare är Angry Birds. Det är dessutom ett av de äldre spelen inom branschen, av finska tillverkare. Även Clash of Clans används av spelare i miljontals runt över hela den platta planeten. Ytterligare ett spel är Minecraft. Det går att spela på många olika plattformar dessutom. Mobil är ett men PC är utan tvekan det mest använda generellt. Det går även att spela det på konsoler.

Här kan du komma i kontakt med oss om du har någon fråga.

BMWpower.nu – allt om onlinespel på nätet!BMWpower.nu – allt om onlinespel på nätet!